Soczyste i kruche mięso wołowe.
Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.
Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;
- 2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;
- 2 duże cebule;
- Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;
- Duża, czerwona papryka;
- Duża, zielona papryka;
- Duży pomidor;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 marchewki;
- 2 pietruszki;
- Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;
- Łyżeczka kminku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.
- W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.
- Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać.
- Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.
- Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.
- Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).
- Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku.
- Kolory papryk można dowolnie zmieniać.
- Zamiast smalcu czy oleju można użyć słoniny i wytopić ją.
- Do dania, gdy mięso będzie już miękkie, można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do czasu, aż będą miękkie. Wówczas należy dolać wody w takiej ilości, aby całość miała konsystencję gęstej zupy.
Źródło przepisu: gotujmy.pl.
Jeszcze nie robiłam tego węgierskiego klasyka, zachęciłaś mnie. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony
OdpowiedzUsuń