środa, 14 sierpnia 2013

Strucla z jagodami

Strucla z jagodami...
Pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Wnętrze pełne soczystych jagód.
Na wierzchu kruszonka.
Kto ma ochotę na kawałek?
Zapraszam!
Składniki:
  1. 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. Opakowanie suchych drożdży (około 7 - 8 g);
  3. 3/4 szklanki letniego mleka (u mnie 0,5%);
  4. 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 4 jaja;
  6. 80 g margaryny;
  7. 3 łyżki oleju;
  8. Szczypta soli;
  9. 300 g jagód.
Kruszonka:
  1. 2 łyżki maragryny;
  2. 3 łyżki cukru pudru;
  3. 1/2 szklanki mąki pszennej.
Dodatkowo:
  1. Jajo do posmarowania wierzchu ciasta;
  2. Mąka do oprószenia jagód.

























Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Margarynę rozpuścić i wystudzić.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Mleko lekko podgrzać.
  5. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  7. Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka, podgrzane mleko i wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając rozpuszczoną margarynę i na końcu olej).
  8. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  9. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miseczki i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki.
  10. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i rozciągnąć ciasto dłonią na prostokąt o długości odpowiadającej długości dłuższego boku keksówki.
  11. Jagody oprószyć mąką.
  12. Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  13. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.
  14. Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni (3 półka, 30 minut grzałka górna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg).
  15. Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm.
  2. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.
  3. 3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami rozpuszonej margaryny/masła.
  4. Jagody mogą być świeże i mrożone. W przypadku mrożonych należy je wyjąć z zamrażlnika bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
  5. Jagody (świeże i mrożone) najlepiej oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na dno ciasta.
  6. Ciasto jest dość luźne, ale ma mieć taką konsystencję. Można je albo rozciągnąć palcami na mocno oprószonej mąką stolnicy albo rozwałkować.
  7. Mleko do ciasta drożdżowego powinno być o 3,5% zawartości tłuszczu z uwagi na swoje walory smakowe.
  8. Nadmiar kruszonki można zamrozić.
Źródło przepisu: Ósmy kolor tęczy




2 komentarze:

  1. Ja mam ochotę nawet na dwa kawałki, albo i trzy ;) Świetnie się prezentuje to ciacho!

    OdpowiedzUsuń