Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami.
Oprószone cukrem pudrem.
Idealne do odrywania!
Smacznego!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 10 g suchych drożdży;
- 275 ml mleka (u mnie 0,5%);
- 60 g margaryny;
- 1 małe jajo;
- 2,5 łyżki cukru;
- 1/4 łyżeczki soli;
- skórka otarta z całej cytryny;
- 250 g jagód (u mnie mrożone);
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) przesiać mąkę, dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę.
- Jajo roztrzepać z mlekiem i wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.
- Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
- W mące zrobić dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).
- Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić.
- Następnie odrywać w miarę równe kawałki ciasta, formułować z nich kule, następnie spłaszczać, napełniać 1 - 2 łyżeczkami jagód i sklejać.
- Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Margarynę można zastąpić masłem, a mleko wodę.
- Najlepsze do tego rodzaju wypieków jest mleko 3,2%, z uwagi na swoje walory smakowe.
- Przed upieczeniem buchty można posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła, dla większych walorów smakowych.
- Jagody mogą być świeże i mrożone. Mrożonych nie rozmrażać, wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem.
- Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia).
- Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn.
Źródło przepisu: Kalejdoskop kulinarny.
pyszne super
OdpowiedzUsuń