Gęsta, sycąca zupa.
Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej.
Pyszny i zdrowy początek obiadu.
Zapraszam!
Składniki:
- Duża marchewka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 średnia pietruszka;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 5 średnich ziemniaków;
- 100 g kaszy jęczmiennej;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;
- Natka pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 minut.
- Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.
- Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kaszę jęczmienną można, przed dodaniem do zupy, przepłukać w zimnej wodzie. Będzie wówczas mniej kleista.
- Z dodatku przyprawy do zup czy kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować.
Robię podobnie, polecam dodać kilka suszonych grzybków! Dodają idealnego aromatu!
OdpowiedzUsuńPolecam nie płukać kaszy przed dodaniem do zupy. Dzięki temu krupnik będzie miał swój charakterystyczny mętny kolor :) Zapraszam na moją stronę - Zalewajkę po przepisy na inne zupy :)
OdpowiedzUsuń