wtorek, 13 sierpnia 2013

Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie

Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie...
Cienkie, długie nitki makaronu.
Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.
Pływające kawałki tuńczyka.
Pycha!
 Składniki:
  1. 250 g makaronu spaghetti;
  2. 1 duża cebula;
  3. 2 puszki tuńczyka w oleju;
  4. 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
  5. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.
  6. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.


3 komentarze: