wtorek, 13 sierpnia 2013

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane...
Czerwone, buraczane wiórki.
Złocista zasmażka z cebulką.
Idealny dodatek do dania głównego.
Niezapomniany smak dzieciństwa!

























Składniki:
  1. 8 - 10 dużych, czerwonych buraków;
  2. Ząbek czosnku;
  3. Łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 4 łyżki octu spirytusowego;
  5. 2 łyżki cukru;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
Zasmażka:
  1. Duża cebula;
  2. 125 g margaryny;
  3. 1,5 łyżki mąki pszennej.

























Sposób przygotowania:
  1. Buraki obrać, umyć, gotować do miękkości. Wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do startych buraków dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Wymieszać.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do buraków i wymieszać.
  4. Do buraków dodać śmietanę i wymieszać.
  5. Na rozgrzanej na dużej patelni margarynie podsmażyć cebulkę. Następnie dodać mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor.
  6. Do złocistej zasmażki dodać buraki, wymieszać i podsmażać, aż całość zgęstnieje.
  7. Podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do drugiego dania.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Do przygotowania tej surówki można wykorzystać buraki pozostałe z gotowania wiejskiego barszczu czerwonego.
  2. Ocet spirytusowy można zastąpić jabłkowym, lub sokiem z całej cytryny.
  3. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  4. Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



3 komentarze: