Cienkie, długie nitki makaronu.
Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.
Pływające kawałki tuńczyka.
Pycha!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti;
- 1 duża cebula;
- 2 puszki tuńczyka w oleju;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej z obu puszek z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.
- Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Makaron wymieszać z sosem i podawać do zjedzenia.
SMACZNEGO!
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.
Kurcze, to też wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszne mmmm
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że makaron smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.