Pulchne, wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Wnętrze pełne soczystych jagód.
Na wierzchu kruszonka.
Kto ma ochotę na kawałek?
Zapraszam!
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- Opakowanie suchych drożdży (około 7 - 8 g);
- 3/4 szklanki letniego mleka (u mnie 0,5%);
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 4 jaja;
- 80 g margaryny;
- 3 łyżki oleju;
- Szczypta soli;
- 300 g jagód.
Kruszonka:
- 2 łyżki maragryny;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 1/2 szklanki mąki pszennej.
Dodatkowo:
- Jajo do posmarowania wierzchu ciasta;
- Mąka do oprószenia jagód.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać drożdże i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Margarynę rozpuścić i wystudzić.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Mleko lekko podgrzać.
- Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka, podgrzane mleko i wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając rozpuszczoną margarynę i na końcu olej).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miseczki i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i rozciągnąć ciasto dłonią na prostokąt o długości odpowiadającej długości dłuższego boku keksówki.
- Jagody oprószyć mąką.
- Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
- Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.
- Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni (3 półka, 30 minut grzałka górna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg).
- Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm.
- Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.
- 3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami rozpuszonej margaryny/masła.
- Jagody mogą być świeże i mrożone. W przypadku mrożonych należy je wyjąć z zamrażlnika bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
- Jagody (świeże i mrożone) najlepiej oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na dno ciasta.
- Ciasto jest dość luźne, ale ma mieć taką konsystencję. Można je albo rozciągnąć palcami na mocno oprószonej mąką stolnicy albo rozwałkować.
- Mleko do ciasta drożdżowego powinno być o 3,5% zawartości tłuszczu z uwagi na swoje walory smakowe.
- Nadmiar kruszonki można zamrozić.
Ja mam ochotę nawet na dwa kawałki, albo i trzy ;) Świetnie się prezentuje to ciacho!
OdpowiedzUsuńKuchnia jest sercem domu!
OdpowiedzUsuń