Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.
Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.
Szybkie i pyszne danie.
Zapraszam!
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie świderki);
- 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 puszki groszku konserwowego;
- Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
- Pęczek koperku;
- Sól;
- Pieprz.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić.
- Groszek odsączyć z zalewy.
- Koperek drobno posiekać.
- Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Takie proste dania mają w sobie to coś :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się całkowicie.
UsuńPozdrawiam:)