wtorek, 10 września 2013

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały...
O słodko-kwaśnym aromacie i smaku.
Doprawiony czosnkiem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu.
Idelany do barszczu białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.
Zachęcam do spróbowania, bo warto!
Zakwas na barszcz biały po wymieszaniu.




















Składnki:
  1. 1 szklanka mąki pszennej razowej;
  2. 1 litr letniej, przegotowanej wody;
  3. 2 liście laurowe;
  4. 3 ziarenka pieprzu;
  5. 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Zakwas na barszcz biały przed wymieszaniem.


























Sposób przygotowania:
  1. Do szklanego, wyparzonego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać litrem letniej, przegotowanej wody. Całość wymieszać.
  2. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni.
  3. Po upływie 3 dni zakwas się ukisi i uzyska charakterystyczny słodkawo-kwaśny zapach i smak.
  4. Gotowy zakwas zużyć bezposrednio do zupy lub przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jeśli ktoś lubi kwaśniejszy barszcz biały (tak jak moja rodzina), zakwas należy kisić dłużej, przez około 5 - 7 dni.
  2. Zakwasu nie trzeba mieszać. Należy go postawić w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (przykryć gazą, nie domykać słoika itp.).
  3. Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej jest przykryć go gazą.
  4. Zakwas jest gotowy, gdy ma słodkawo-kwaśny zapach i smak, jeśli jest gorzki w smaku, to należy go wylać.
  5. Ja trzymam zakwas na blacie w kuchni w temperaturze około 24 stopni i taka temperatura jest w porządku.
  6. Zakwas po upływie 3 - 5 dni jest gotowy i można z niego ugotować barszcz biały na zakwasie lub powyjmować przyprawy i czosnek, wymieszać, przecedzić prze sito i zlać do butelki/słoika, butelkę przykryć gazą (nie zakręcać szczelnie, bo istnieje ryzyko wybuchnięcia!) i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
  7. Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku - jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z gniciem.
  8. Zakwas na barszcz biały jest jedynie składnikiem barszczu, a nie gotową zupą.
  9. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito.
  10. Zakwas można także przygotować bez dodatku ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku, ale wówczas nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku.
  11. Zakwas jest idealny do barszczu białego z jajkiem i/lub białą kiełbasą.


14 komentarzy :

  1. witam! nastawiłam dzisiaj zakwas z mąki pełnoziarnistej pszennej bo innej nie miałam-czy dobrze zrobiłam? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Mąka pszenna razowa to także mąka pełnoziarnista. Moja to typ 2000.

      Usuń
  2. Często robię zakwas na barszcz, ale zalewam wodą po ugotowanych ziemniakach - pycha, spróbuj, zupełnie inny smak.... :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za poradę. Chętnie skorzystam:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. po 5-ciu dniach zakwas wlałam do butelki, wyszło mi około 1 litra nie wiem czy będzie dobry bo w smaku czuję mąkę, zapach czosnku ulotnił się, nie jest gorzki więc nie do wylania! przez 3 dni czułam cudowny zapach czosnku nie wiem co się stało? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      niestety nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Może to być kwestia gatunku czy marki mąki czy np. zmiennej temperatury w pomieszczeniu.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. Witam! Ile wywaru należy przygotować do takiej ilości zakwasu?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na 2,5 litra wywaru dodaję 500 ml zakwasu.

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  5. Dziendobry, czy zakwas powinien stac w ciemnym miejscu czy raczej w swietle?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    zakwas powinien stać przede wszystkim w ciepłym miejscu. Najlepiej w zacienionym, ale nie jest to konieczne. U mnie czasami stoi na blacie w kuchni, czasami koło kuchenki czy na lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje za szybka odpowiedz! :) Zakwas wyszedl wysmienity, tak jak przypuszczlam z opisu skladnikow... i to za pierwszym razem.. tego sie nie spodziewalam :) Zycze wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  8. W lodówce taki zakwas można trzymać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak. Przecedzony, gotowy zakwas należy zlać do butelki/słoika, butelkę przykryć gazą (nie zakręcać szczelnie, bo istnieje ryzyko wybuchnięcia!) i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...