Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.
Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.
I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.
Zapraszam do wspólnego ucztowania!
Smacznego!
Składniki:
Mięsne kulki:
- 1 kg mięsa mielonego, drobiowego;
- 3 łyżki bułki tartej;
- 4 łyżki mleka;
- 1 jajo;
- Przyprawa do kurczaka;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sos:
- 2 średnie, czerwone papryki;
- 2 średnie, żółte papryki;
- 1 kg pieczarek;
- 3 duże cebule;
- 4 duże ogórki kiszone;
- 400 g koncentratu pomidorowego;
- 500 g ketchupu pikantnego;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.
- Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.
- Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w cienkie, długie paski.
- Na rozgrzany na głębokiej patleni olej wrzucić pokorojoną w pióra cebulę i zeszklić.
- Do zeszklonej na patelni cebuli dodać pokorojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, na patalnię dodać pokorojone w paski ogórki i paprykę, koncentrat pomidorowy i ketchup pomidorowy. Wymieszać i przełożyć do dużego (5 litrowego garnka) i w razie potrzeby podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml).
- Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
- Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
- Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową.
- Dla zapewnienia jak najlepszego smaku najlepiej użyć koncentratu i ketchupu tej samej marki. Ja użyłam koncentratu pomidorowego 30% Pudliszki i ketchupu pikantnego Pudliszki.
- Zółtą paprykę można zastąpić zieloną lub użyć papryki w trzech kolorach.
- Pieczarki można, przed dodaniem do sosu, obrać - ja tego nie robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.
- Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.
- Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi.
mmmm, pycha!
OdpowiedzUsuńzapisuję w ulubionych, koniecznie muszę wypróbować:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam, już dawno nie jadłam nic tak dobrego. Zamiast ketchupu dałam zupę Heinz pomidorową , dodałam przecier i troszkę pieprzu cayenne:) Rewelacja. Mam nadzieję że zasmakuje przyjaciółkom, dziś na babskim wieczorze będą próbować:) wkrótce dodam do siebie na bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUgotowałam, pyszne oczywiście :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ja robię z mięsa wieprzowego i ogórków konserwowych. Pychotka
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pierwszy raz danie z Twojego przepisu. Rodzinie bardzo smakowało. I wbrew temu co myślałam, nie wymagało aż tak dużo pracy i czasu. Dziękuję bardzo za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Pyyyycha
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń