Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.
O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.
Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.
Komu kromkę? Zapraszam!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej;
- 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;
- 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami;
- 425 ml ciepłej wody;
- 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
- Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe oblepione).
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, oprószone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), nadać mu owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.
- Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
- Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana.
- Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
- W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
- Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry).
- W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.
- Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.
Ja poproszę ;)) Właśnie myślałam sobie, że chyba muszę znowu zacząć piec pieczywo (skończyła się niesprzyjająca temu pora roku), bo to ze sklepu jest najczęściej nie zjadliwe na drugi dzień (kanapki w pracy). Taki ładny przepis, że może dzisiaj się skuszę :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam! Chleb jest bardzo dobry:-)
OdpowiedzUsuńChlebek zrobiony...kanapki bez porównania z poprzednimi :) Chleb bardzo dobry...może minimalnie dla mnie za mało słony, ale to jedyny zarzut. Bardzo dobrze się go wyrabia, formuje i kroi. Zrobiłam ze świeżą bazylią z braku pietruszki. Polecam :)
UsuńCieszę się bardzo, że chleb przypadł Ci do gustu:)
UsuńKocham pomidory suszone, ale chlebka z pomidorami jeszcze nie piekłam. Może kiedyś się skuszę:)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę kromeczkę, z masełkiem, jeśli można ;)
OdpowiedzUsuńO jeju ale cudowne !!!
OdpowiedzUsuńU mnie pełna lodowka wypiekow, wiec narazie nie upieke. Ale zapisuje. Na pewno sprobuje.
czy mąka krupczatka typu 500 będzie dobra? chcę mieć pewność że z chlebka nie wyjdzie zakalec... czy mogę mieszać mąkę np. z gryczaną? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńnajlepszą mąką do wypieku chleba jest mąka pszenna chlebowa typ 750 lub typ 850. Ja chleby najczęściej wypiekam z mąki pszennej typ 650 (tzw. bułkowej - idelnej do wypieku różnego rodzaju pieczywa) lub typ 750 (tzw. chlebowej, często Szymanowskiej). Mąka pszenna krupczata typ 500 najlepsza jest do ciast kruchych i półkruchych.
Nie należy mieszać mąki pszennej z gryczaną, gdyż mąka gryczana ma zupełnie inną wilgotność - inaczej chłonie wodę, ciężar, czas wyrastania, wymaga dodania innej ilości wody czy drożdży. Przy zachowniu proporcji podanych w przepisie chleb mógłby się nie udać:-(
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.