Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.
Oblane białą czekoladą.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Posmakuje niejednemu łasuchowi.
Polecam!
Składniki:
- 220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;
- 300 g mąki pszennej;
- 2/3 szklanki białego cukru;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16g);
- 4 jaja;
- 220 ml oleju;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 3 łyżki rodzynek;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Polewa:
- 50 g białej czekolady;
- 25 g masła;
- 1 i 1/2 łyżki mleka;
- 70 g cukru pudru.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Stale miksując, powoli wlewać olej.
- Następnie, stale miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
- Kolejno dodać startą marchewkę i rodzynki i miskować do połączenia i wymieszania się składników.
- Tortownicę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można (aby wierzch się nie spiekł, a ciasto upiekło) zmienić ustawienie piekarnika na samą grzałkę dolną.
- Upieczone ciasto wystudzić.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki wraz z mlekiem i masłem. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.
- Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Waga marchewki - 220 g - to waga po obraniu i starciu na tarce. Tyle mają ważyć gotowe wiórki marchewki. Odpowiada ona 2 średnim marchewkom.
- Marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach tj. na małe wiórki. Nie można zetrzeć marchewki na papkę, bo wyjdzie zakalec.
- Szklanka = 250 ml.
- Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką.
- Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można przestawić piekarnik na samą grzałkę dolną, aby ciasto nie spiekło się zbytnio na górze.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą, masłem i mlekiem i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
- Polewę można zastąpić lukrem, lub oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Ciasto - Wielkie Żarcie, polewa - Moje Wypieki.
Uwielbiam to ciasto, jest niezwykle aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośnięte! :)
OdpowiedzUsuń