wtorek, 12 listopada 2013

Pieczarki w sosie śmietanowym

Pieczarki w sosie śmietanowym...
Plasterki aromatycznych pieczarek.
W towarzystwie cebuli i marchewki.
Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.
Pyszny dodatek do dań głównych!
























Składniki:
  1. 400 g pieczarek;
  2. 1 duża cebula;
  3. 1 duża marchewka;
  4. Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;
  5. 1 czubata łyżka masła;
  6. 1 czubata łyżeczka mąki pszennej;
  7. 50 ml zimnej wody;
  8. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. Pieprz;
  10. Sól.




Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.
  4. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać czubatą łyżkę masła, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki. Dodać łyżeczkę vegety i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody, dodać czubatą łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.
  7. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.
  8. Na koniec przyprawić pieprzem i solą.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Z dodatku marchewki można zrezygnować.
  3. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.
  4. Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz