Plasterki aromatycznych pieczarek.
W towarzystwie cebuli i marchewki.
Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.
Pyszny dodatek do dań głównych!
Składniki:
- 400 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 1 duża marchewka;
- Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;
- 1 czubata łyżka masła;
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej;
- 50 ml zimnej wody;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pieprz;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać czubatą łyżkę masła, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki. Dodać łyżeczkę vegety i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do miseczki wlać 50 ml zimnej wody, dodać czubatą łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Powstałą mieszankę wlać do pieczarek.
- Całość gotować jeszcze przez około 5 minut, stale mieszając.
- Na koniec przyprawić pieprzem i solą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Z dodatku marchewki można zrezygnować.
- Masło można zastąpić masłem roślinnym lub margaryną, a pieczarki kurkami czy boczniakami.
- Pieczarki wyśmienicie smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem. Dobrze też smakują z kotletami ziemniaczanymi, jajecznymi czy z kaszy gryczanej (jak u mnie).
- Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz