wtorek, 26 listopada 2013

Makaron penne z boczkiem i mascarpone

Makaron penne z boczkiem i mascarpone...
Sprężyste rurki makaronu.
Kremowy sos na bazie mascarpone.
Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.
A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.
Smacznego!
Składniki:
  1. 250 g makaronu penne;
  2. 150 g wędzonego boczku;
  3. 250 g mascarpone;
  4. 1 czerwona papryczka chili;
  5. 50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);
  6. Biała część pora;
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;
  8. Sól;
  9. Natka pietruszki do dekoracji.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  4. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.
  5. Papryczkę chili wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę.
  6. Na rozgrzanej, suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.
  7. Następnie dodać mascarpone i całość podsmażać, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
  8. Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.
  9. Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.
  10. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.
  2. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  3. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.
  4. Z dodatku chili można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Źródło przepisu: Ugotowani.


3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >