Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.
Polane gulaszem wołowym.
Z dodatkiem kolorowych papryk.
Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.
Pycha!
Składniki:
Gulasz wołowy:
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;
- 1 papryka czerwona;
- 1 papryka żółta;
- 2 cebule;
- 1 ząbek czosnku;
- 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1/2 łyżki kminku mielonego;
- 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Pęczek koperku;
- 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;
- Olej.
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków;
- 3 czubate łyżki mąki pszennej;
- 1 duża cebula;
- 2 jaja;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy:
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę razem podsmażać, a następnie dodać do garnka z mięsem i bulionem. Dodać kminek, ostrą paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać pozostałą ilością bulionu (250 ml).
- Papryki również delikatnie podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
- Gdy mięso będzie już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, koncentrat pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Gulasz przyprawić solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do ziemniaków.
- Dodać mąkę i jaja i wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Placki smażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.
Podanie:
- Na talerze wyłożyć gorące placki ziemniaczane.
- Polać ciepłym gulaszem wołowym.
- Przyozdobić kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą 4 spore placki ziemniaczane.
- Z dodatku kminku można zrezygnować, można również użyć kminku w całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.
- Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.
- Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.
- Mięso wołowe można ewentualnie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wyglądają obłędnie. Zjadłabym teraz :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)
Ubóstwiam placki po węgiersku, ewentualnie bieszczadzku lub zbójnicku ;)
OdpowiedzUsuńChyba czas, żebym wreszcie sama przygotowała :D