Białe, aromatyczne wiórki selera.
A pośród nich nitki soczystego jabłka.
Całość skropiona sokiem z cytryny.
Doprawiona śmietaną i cukrem.
O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.
Smakowity dodatek do dania głównego.
Polecam!
Składniki:
- 1 średni seler (waga około 400 g);
- 1 duże jabłko;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2 płaskie łyżeczki białego cukru;
- 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
Sposób przygotowania:
- Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.
- Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak.
- Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
pychota -dziękuję wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Uwielbiam:) pychaaaaa ...
OdpowiedzUsuńSurowka swietna ale cukru za duzo. Cukier swietnie zastepuje ananas.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że surówka smakowała:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
G.M.
Mistrzostwo świata! PYCHA!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że surówka smakowała:-)
Usuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń