Kremowe i delikatne za sprawą śmietany.
Oprószone posiekanym szczypiorkiem.
Może i banalne, ale jakie pyszne!
Idealny dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić i zagnieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Do utłuczonych ziemniaków dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Ziemniaki podawać ciepłe, oprószone szczypiorkiem.
Uwagi do przepisu:
- Tak przyrządzone ziemniaki są bardziej kaloryczne, ale i dużo smaczniejsze. Często dzięki dodaniu śmietany można znacznie polepszyć smak niezbyt dobrych ziemniaków.
- Zamiast szczypiorku, ziemniaki można oprószyć podsmażoną na maśle/oleju drobno posiekaną cebulką.
też tak gotuję ziemniaki, są dużo lepsze
OdpowiedzUsuńJak zrobić takie kulki z ziemniaków, używasz jakiejś formy?
OdpowiedzUsuń