Bardzo elastyczne i idealnie miękkie po ugotowaniu ciasto.
A do tego farsz z podsmażonych pieczarek z cebulą.
Pyszne i niezastąpione w wigilijnym barszczu.
Polecam!
Składniki:
Ciasto na uszka:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 surowe żółtka jaj;
- 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 125 ml gorącej wody;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 500 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 4 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać starte pieczarki i podsmażać przez około 10 minut, aż cała woda wyparuje. Tak przygotowany farsz przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
- W miseczce (u mnie w misce od robota kuchennego) roztrzepać żółtka jaj, dodać do nich śmietanę i wymieszać.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka jaj ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka.
- Uszka gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu uszek na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- Uszka podawać wraz z ciepłym barszczem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 60 uszek.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję.
- Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Do wody, w której będą gotowane uszka, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się uszek.
- Uszka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.
- Olej użyty do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub masłem.
na święta
OdpowiedzUsuń