Z dodatkiem słonecznika i otrębów.
Pełne suszonych śliwek i moreli.
Delikatnie słodzone miodem.
Idealne jako szybka przekąska.
Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka płatków owsianych, górskich;
- 1/2 szklanki otrębów pszennych;
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
- 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli;
- 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych śliwek;
- 1/4 szklanki oliwy;
- 1 szklanka mleka;
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciastek wrzucić do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) i dokładnie wymieszać (ja wymieszałam miksrem, ale można też łyżką, najlepiej drewnianą).
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciastka wykładać łyżką na blachę i formułować koła o średnicy około 8 cm i grubości 1 centymetra.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut, aż się zarumienią i powstanie delikatna skorupka.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 20 ciastek o średnicy 8 cm.
- Szklanka = 250 ml
- Rodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni.
- Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem.
- Ciastka nie są słodkie. Wielbiciele słodkości mogą dodać jeszcze jedną łyżkę miodu.
Źródło pprzepisu: Wielkie Żarcie.
ale fajne ciastka
OdpowiedzUsuń