wtorek, 10 czerwca 2014

Żurek z białym serem

Żurek z białym serem...
Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.
Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.
Zabielony kwaśną śmietaną.
Podany z jajkiem i białym serem.
Polecam!


Składniki:
  1. 1 mała marchewka;
  2. 1 mała pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 5 średnich ziemniaków;
  6. 1 liść laurowy;
  7. 4 ziarenka ziela angielskiego;
  8. 4 ziarenka pieprzu;
  9. 1 ząbek czosnku;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;
  11. 2,5 litra zimnej wody;
  12. 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;
  13. 1 torebka żurku Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 500 ml domowego zakwasu na żurek
  14. 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  15. 1 czubata łyżka majeranku;
  16. 1 średnia cebula;
  17. 250 g półtłustego, białego sera;
  18. 250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 
  19. 1 łyżka oleju;
  20. Sól;
  21. Pieprz;
  22. Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.
  5. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.
  6. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  8. Czosnek obrać.
  9. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. 
  10. Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
  11. Po upływie tego czasu wlać zakwas na żurek lub żurek z torebki rozrobiony w 200 ml wody, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
  12. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
  13. Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszać.
  14. Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  15. Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać żurkiem, oprószyć pokruszonym białym serem i podawać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
  2. Żurek nie jest bardzo gęsty, jeśli miałby być gęstszy należy zmniejszyć ilość wody do 1,75 - 2 litrów.
  3. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na żurek.
  4. Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a żurek Winiary - żurkiem innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina żurek robiony na domowym zakwasie.
  5. Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
  6. Serem można posypywać zupę już na talerzu, jak również dodać go do zupy (rozdrobnionego) razem ze śmietaną.
  7. Ziemniaki można zastąpić oddzielnie ugotowanym makaronem, a z dodatku kiełbasy całkowicie zrezygnować.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. zupa, ktorą od dzieciństwa jadamy na wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  2. Żadnej zupy typu żurek, biały barszcz, zalewajka nie podajemy z makaronem! Tylko ziemniaki albo pieczywo albo, jeśli duży głód, jedno i drugie!

    OdpowiedzUsuń