Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.
Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.
Zabielony kwaśną śmietaną.
Podany z jajkiem i białym serem.
Polecam!
Składniki:
- 1 mała marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;
- 1 torebka żurku Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody lub 500 ml domowego zakwasu na żurek;
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- 1 średnia cebula;
- 250 g półtłustego, białego sera;
- 250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej);
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz;
- Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
- Po upływie tego czasu wlać zakwas na żurek lub żurek z torebki rozrobiony w 200 ml wody, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Wymieszać.
- Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
- Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać żurkiem, oprószyć pokruszonym białym serem i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
- Żurek nie jest bardzo gęsty, jeśli miałby być gęstszy należy zmniejszyć ilość wody do 1,75 - 2 litrów.
- Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na żurek.
- Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a żurek Winiary - żurkiem innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina żurek robiony na domowym zakwasie.
- Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
- Serem można posypywać zupę już na talerzu, jak również dodać go do zupy (rozdrobnionego) razem ze śmietaną.
- Ziemniaki można zastąpić oddzielnie ugotowanym makaronem, a z dodatku kiełbasy całkowicie zrezygnować.
zupa, ktorą od dzieciństwa jadamy na wielkanoc
OdpowiedzUsuńŻadnej zupy typu żurek, biały barszcz, zalewajka nie podajemy z makaronem! Tylko ziemniaki albo pieczywo albo, jeśli duży głód, jedno i drugie!
OdpowiedzUsuń