Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado.
Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku.
Delikatnie kwaśne od soku z limonki.
Doprawione solą i pieprzem.
Niezastąpiony dodatek do nachos!
Qué aproveche!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado;
- Ząbek czosnku;
- Garść świeżej kolendry;
- Sok wyciśnięty z jednej, małej limonki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ.
- Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.
- Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.
- Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek np. do nachos.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Awokado muszą być dojrzałe. Inaczej sos nie wyjdzie kremowy.
- Z dodatku kolendry, jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować.
- Ilość czosnku i soku z limonki można dowolnie zmieniać.
- Aby guacamole nie zszarzało przed podaniem można włożyć do niego pestkę po awokado lub dodatkowo skropić po wierzchu odrobiną soku z limonki.
- Podawać np. z nachos. Domowymi lub kupnymi.
Źródło przepisu: Słodkie Słone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz