wtorek, 8 lipca 2014

Guacamole

Guacamole...
Pysznie kremowe dzięki dojrzałym awokado.
Mocno aromatyczne za sprawą kolendry i czosnku.
Delikatnie kwaśne od soku z limonki.
Doprawione solą i pieprzem.
Niezastąpiony dodatek do nachos!
Qué aproveche!                                    
























Składniki:
  1. 2 dojrzałe awokado;
  2. Ząbek czosnku;
  3. Garść świeżej kolendry;
  4. Sok wyciśnięty z jednej, małej limonki;
  5. Sól;
  6. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ. 
  2. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę.
  3. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.
  4. Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.
  5. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.
  6. Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
  7. Podawać jako dodatek np. do nachos.
SMACZNEGO!
























Uwagi do przepisu:
  1. Awokado muszą być dojrzałe. Inaczej sos nie wyjdzie kremowy.
  2. Z dodatku kolendry, jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować.
  3. Ilość czosnku i soku z limonki można dowolnie zmieniać.
  4. Aby guacamole nie zszarzało przed podaniem można włożyć do niego pestkę po awokado lub dodatkowo skropić po wierzchu odrobiną soku z limonki.
  5. Podawać np. z nachos. Domowymi lub kupnymi.
Źródło przepisu: Słodkie Słone.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >