wtorek, 8 lipca 2014

Domowe nachos

Domowe nachos...
Idealnie chrupkie i złociste.
Delikatnie pachnące kuminem.
Podane z guacamole i salsą pomidorową.
Posypane posiekaną papryczką chili i selerem naciowym.
Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy domowy seans filmowy.
Polecam!
 Składniki:
  1. 100 g mąki kukurydzianej;
  2. 100 g mąki pszennej;
  3. 1 łyżeczka soli;
  4. 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu);
  5. 1 łyżeczka ostrej papryki;
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  7. 1/2 łyżeczki kurkumy;
  8. Szczypta pieprzu;
  9. 4 łyżki oleju;
  10. 150 g wody.
Dodatkowo do posypania po wierzchu - opcjonalnie:
  1. 1/2 czerwonej papryczki chili;
  2. 1 łodyga selera naciowego.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać.
  2. Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia.
  3. Gorącą wodę z olejem wlać do miski z mąkami i przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką.
  4. Gdy ciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.
  5. Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm. 
  6. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.
  7. Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.
  9. Wystudzić na kratce.
  10. W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.
  11. Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.
  12. Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.
  2. Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi selera naciowego do maczania w sosach.
  3. Nachos można także po upieczeniu oprószyć i zapiec z startym, żółtym serem.
Źródło przepisu: Słodkie Słone.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...