Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.
Pokrojona w drobną kostkę cebula.
Duża ilość posiekanego koperku.
I pyszny słodko - kwaśny smak.
Idelany dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- Główka młodej kapusty;
- Pęczek koperku;
- 2 duże cebule;
- 2 łyżki masła;
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 5 łyżeczek białego cukru;
- 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.
- Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
- Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną ponownie włożyć do garnka. Dodać zeszkloną cebulę. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż resztki wody odparują.
- Dodać ocet i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.
- Następnie dodać koperek. Wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
- Podawać ciepłą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.
- Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.
- Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Moje smakki :)
OdpowiedzUsuńPyszna,ale koperek OBOWIĄZKOWY!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kapusta smakowała. U mnie też zawsze obowiązkowo z koperkiem:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
mój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Szatkuję drobno kapustę - jedna małą główka lub pół dużej. Wrzucam do gara, wlewam szklankę wody, dodaję jedną średnią cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek cukru, pół łyżki soli, pieprz mielony, płaska łyżka smalcu. Wstawiam na mały ogień, nie mieszam, bo w miarę jak kapusta się gotuje to siada i od razu widzę, czy już się ugotowała, czy jeszcze na wierzchu jest twarda. Na koniec dodaję ok. 1,5 łyżki octu spirytusowego zamieszam i to wszystko.
UsuńWlewanie 1,5 litra wody by potem się jej pozbywać to dla mnie bezsens.
OdpowiedzUsuńCukru za dużo!
OdpowiedzUsuń