czwartek, 3 lipca 2014

Młoda kapusta na słodko - kwaśno

Młoda kapusta na słodko - kwaśno...
Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.
Pokrojona w drobną kostkę cebula.
Duża ilość posiekanego koperku.
I pyszny słodko - kwaśny smak.
Idelany dodatek do obiadu.
Polecam!


Składniki:
  1. Główka młodej kapusty;
  2.  Pęczek koperku;
  3. 2 duże cebule;
  4. 2 łyżki masła;
  5. 1 liść laurowy
  6. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
  7. 5 łyżeczek białego cukru;
  8. 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;
  9. Sól;
  10. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.
  2. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
  6. Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną ponownie włożyć do garnka. Dodać zeszkloną cebulę. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż resztki wody odparują.
  7. Dodać ocet i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.
  8. Następnie dodać koperek. Wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  9. Podawać ciepłą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.
  2. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować.
  3. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

6 komentarzy :

  1. Pyszna,ale koperek OBOWIĄZKOWY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kapusta smakowała. U mnie też zawsze obowiązkowo z koperkiem:-)
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
    2. mój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Szatkuję drobno kapustę - jedna małą główka lub pół dużej. Wrzucam do gara, wlewam szklankę wody, dodaję jedną średnią cebulę pokrojoną w kostkę, 5 łyżek cukru, pół łyżki soli, pieprz mielony, płaska łyżka smalcu. Wstawiam na mały ogień, nie mieszam, bo w miarę jak kapusta się gotuje to siada i od razu widzę, czy już się ugotowała, czy jeszcze na wierzchu jest twarda. Na koniec dodaję ok. 1,5 łyżki octu spirytusowego zamieszam i to wszystko.

      Usuń
  2. Wlewanie 1,5 litra wody by potem się jej pozbywać to dla mnie bezsens.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukru za dużo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >