czwartek, 21 sierpnia 2014

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania...
Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.
Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.
Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.
Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.
Zapraszam!
























Składniki:
  1. 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
  2. Mała główka białej kapusty;
  3. 100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka);
  4. 1 duża cebula;
  5. 1 duże jajo;
  6. 200 ml kaszy manny;
  7. 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;
  8. 1 łyżeczka kimnku;
  9. 2 ząbki czosnku;
  10. Szczypta słodkiej papryki;
  11. Szczypta ostrej papryki;
  12. Sól;
  13. Pieprz;
  14. Olej do smażenia;
  15. Bułka tarta do obtoczenia kotletow;
  16. 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;
  17. 1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).

























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła kapustę) i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Wystudzoną kapustę dobrze odsączyć z wody.
  2. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor.
  4. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.
  5. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
  6. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody.
  7. Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów.
  8. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut.
  9. Podawać gorące z sosem pomidorowym/pieczarkowym/grzybowym lub pieczeniowym. 
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.
  2. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.
  3. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.
  4. Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.
  5. Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze: