Dwie warstwy sprężystego makaronu penne.
A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.
Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.
I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.
Pychota!
Składniki:
- 400 g makaronu rurki (surowego);
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1 duża cebula;
- 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki oleju;
- 2 łyżeczki oregano;
- 2 łyżeczki bazylii;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego;
- 100 g startej mozzarelli;
- 2 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone oraz przyprawę do mięsa mielonego i podsmażać przez około 15 minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać.
- Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą mozzarellą i parmezanem.
- Zapiekankę (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 20 minut.
- Podawać ciepłą (u mnie oprószona świeżym oregano).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
- Mozzarellę i parmezan można zastąpić startym, żółtym serem, a pomidory w puszce - przecierem pomidorowym.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego - drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub wołowego oraz dowolnego kształtu makaronu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz