Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.
Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.
Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.
Zalane kremowym sosem beszamelowym.
Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.
Pychota!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 2 średnie cebule;
- 150 g startej mozzarelli;
- 250 ml mleka;
- 4 łyżki masła;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Przyprawa uniwersalna np. vegeta;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patleni olej wrzucić pokrojone cebule i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać.
- W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie nie było grudek. Zestawić z ognia. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodać trochę więcej mleka i mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym.
- Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.
- Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
- Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut).
- Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę.
- Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
zapisuję przepis, zapiekanka mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńpyszna:)
OdpowiedzUsuńPolecam pycha
OdpowiedzUsuń:)
Wczoraj zrobiłam, wyszła rewelacyjna! Polecam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię i umieram z ciekawości 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię i umieram z ciekawości 😊
OdpowiedzUsuńTrochę jak placki ziemniaczane Ale ciekawy smak! Zamiast mozarella dodałam inny ser Ale fajnie wszystko się zapiekło
OdpowiedzUsuńU nas Gouda i rewelacja :)
OdpowiedzUsuń