Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.
Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.
Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.
Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo.
Pyszna i aromatyczna.
Smacznego!
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);
- 1 średnia cebula;
- 200 g liści jarmużu;
- 4 średnie ziemniaki;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 duże pomidory;
- 200 g kiełbasy chorizo;
- 1 liść laurowy;
- 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Chorizo pokroić w plasterki.
- Fasolę odsączyć z zalewy.
- W garnku, w którym bedzie gotowana zupa rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo i razem podsmażać, aż z chorizo wytopi się większość tłuszczu i stanie się delikatnie chrupkie.
- Następnie do garnka z cebulą i chorizo dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, obrany czosnek, zalać 2 litrami bulionu i gotować do miękkości ziemniaków (około 30 minut).
- Po tym czasie dodać drobno pokrojony jarmuż i gotować kolejne 10 minut.
- Następnie do zupy dodać pokrojone pomidory bez skórki i odsączoną fasolę i gotować kolejne 20 minut.
- Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 litrów zupy.
- Chorizo można zastąpić linguicą lub węgierską kiełbasą paprykową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa... A skąd masz przepis?
OdpowiedzUsuńEhhh, podczas publikacji musiało mi zjeść źródło przepisu. Już to poprawiłam. Jest to zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Przypadek, ale to akurat ja opublikowałam ten przepis na WZ:)
UsuńPozdrawiam:)