środa, 10 grudnia 2014

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne...
Kruche, mocno aromatyczne.
Z dużą ilością przypraw korzennych.
Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.
Smacznego!
























Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 250 g masła;
  3. 200 g białego cukru;
  4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16 g);
  6. 2 jaja;
  7. 2 opakowania przyprawy do piernika (każde po 40 g);
  8. 2 łyżki imbiru;
  9. 2 łyżeczki cynamonu;
  10. 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej;
  11. Skórka otarta z całej cytryny;
  12. 2 łyżki miodu.
Dodatkowo (opcjonalnie);
  1. Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).
  3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka.
  5. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 - 15 minut.
  7. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
  8. Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek.
  2. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
  3. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
  4. Ciastka długo zachowują świeżość. Można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętych puszkach lub plastkowych pojemnikach.
  5. Ciasteczka nie wymagają leżakowania. Od razu są odpowiedniej twardości.
  6. Masło można zastąpić margaryną.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



















































Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki

2 komentarze :

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis , robię co roku. Ciastka wieszam też na choince, pachnie wtedy w całym domu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >