Chrupiąca bułka sezamowa.
Soczysty burger wołowo-wieprzowy.
Plaster żółtego sera i chrupiącego bekonu.
Liść zielonej sałaty i plaster pomidora.
A do tego sos a'la Big Mac.
Amerykańska klasyka!
Składniki:
- 8 bułek hamburgerowych;
- 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar);
- Mała głowka sałaty lodowej;
- 2 pomidory;
- 16 cienkich plasterków wędzonego boczku;
- Ketchup.
Mięso:
- 1/2 kg mielonej wołowiny;
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny;
- 1 jajo;
- 1/2 szklanki startego parmezanu;
- 1/3 suchej bagietki;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/4 szklanki posiekanej, świeżej natki pietruszki;
- Sól/vegeta;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
- 1/2 szklanki majonezu;
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
- 4 łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy);
- 2 łyżki ketchupu;
- 1 łyżeczka octu spirytusowego;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Bułki przekroić na pół.
- Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokroić w plastry.
- Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną się chrupiące.
Mięso:
- Jajo lekko roztrzepać.
- Bagietkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczakch (tzw. drobne wiórki);
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Mięsa mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (tj. jajo, odciśniętą bagietkę, starty parmezan, przeciśnięte ząbki czosnku, mleko, oregano, natkę pietruszki, sól/vegetę i pieprz) i dobrze wyrobić ręką.
- Z mięsa formować okrągłe burgery o grubości około 1 cm i smażyć na rozgrzanym na ptaleni oleju, na złoty kolor z obu stron.
- Pod koniec smażenia na każdego burgera położyć plaster sera i poczekać, że się rozpuści.
Sos a'la Big Mac:
- Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Przełożyć do słoiczka i zakręcić.
- Wstawić do lodówki na około 2 godziny w celu przegryzienia się smaków sosu.
Całość:
- Dolną część bułek wysmarować niewielką warstwą ketchupu. Na to kłaść burgera z rozpuszczonym serem. Na burgera 2 palasterki chrupiącego boczku i 2 pomidora oraz sałatę.
- Następnie polać sosem i przykryć wierzchnimi częściami bułek.
- Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z frytkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 burgerów.
- Do przygotowania burgerów można użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku, np. drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp.
- Sos a'la Big Mac można zastąpić innym, np. swoim ulubionym. Może to być też sos hamburgerowy, kupny lub domowy.
- Bułki do burgerów mogą być domowe, kupne. Można je także zastąpić np. kajzerkami lub innymi bułkami.
- Sweet Pickle Relish można zastąpić ogórkami konserwowymi.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
masakra jakie dobre
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję takiego burgera
OdpowiedzUsuń