Poszatkowana, biała kapusta.
Wiórki soczystej marchewki.
Kosteczki ostrej cebuli.
A całość w słodko - kwaśnej zalewie.
Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki.
Serdecznie polecam!
Składniki:
- 1,5 kg białej kapusty;
- 2 średnie marchewki;
- 1 duża cebula;
- 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki).
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/3 szklanki białego cukru;
- 1 łyżka soli.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), zasypać cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
- Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać.
- Surówkę pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków.
- Surówkę przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi duża porcja surówki - około 2 litrowy słój.
- Szklanka = 250 ml.
- Kapustę należy drobno poszatkować, aby nie była twarda. Zamiast szatkować, można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Surówkę można także przygotować z czerwonej kapusty.
- Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy.
- Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną.
- Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykrytą folią, do dwóch tygodni. Niektórzy przechowują ją nawet do miesiąca, u mnie nigdy nie postała dłużej niż 2 tygodnie, taka jest dobra.
- Ocet spirytusowy można zastąpić białym, winnym lub jabłkowym, ale zmieni on nieco smak surówki.
- Cukier w przepisie dodaje się i do marchewki i do zalewy.
- Do surówki można dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJestem Janusz
OdpowiedzUsuńCzy do zalewy dodajemy wodę?
OdpowiedzUsuń