czwartek, 12 marca 2015

Sos do hamburgerów

Sos do hamburgerów...
Szybki, pyszny, domowy.
Na bazie majonezu i jogurtu greckiego.
Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny.
Pysznie przyprawiony curry i musztardą.
Smacznego!
 Składniki:
  1. 2 łyżki majonezu;
  2. 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego;
  3. 1 łyżka musztardy;
  4. 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka);
  5. 1 łyżka pikantnego ketchupu;
  6. 1 łyżeczka soku z cytryny;
  7. 2 łyżeczki białego cukru;
  8. 3 łyżeczki oliwy;
  9. 1/4 łyżeczka curry;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


 Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki. Dokładnie wymieszać.
  2. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  3. Sos jest gotowy do podania.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników.
  2. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
  3. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs.
  4. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub  gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobny sos, tylko nie używam cukru. Raczej nie przepadam za słodkimi sosami, wolę o wiele bardziej kwaśne smaki.

    OdpowiedzUsuń