Okrągłe, złociste, delikatnie chrupiące.
Wyjątkowe dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany.
Z dodatkiem cebuli, a bez mąki.
Domowe, najlepsze!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
- 2 średnie cebule;
- 2 jaja;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
- Cebule obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki).
- Starte ziemniaki wraz z cebulą przełożyć na sito położone na miseczce. Odstawić na około 5 - 10 minut.
- Po tym czasie ziemniaki z cebulą dokładnie odsączyć nad sitem. Wodę odlać, a skrobię która osadziła się na dnie miseczki dodać do masy ziemniaczano-cebulowej.
- Dodać jaja, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
- Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu. U mnie podane z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 12 placków.
- Placki należy smażyć bezpośrednio po przygotowaniu. Gdy masa na placki chwilę postoi, może wymagać dodania 2 łyżek mąki.
- Odsączenie ziemniaków na sicie i wytrącenie się skrobi sprawia, że nie trzeba dodawać mąki.
- Do placków najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków.
Źródlo przepisu: Wielkie Żarcie.
Uwielbiam placki ziemniaczane! A te Twoje wyglądają wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis uwielbiam placki ziemniaczane jednak zawsze dodawałam do nich mąkę.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń