piątek, 13 marca 2015

Wytrawne racuchy z pieczarkami

Wytrawne racuchy z pieczarkami...
Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte racuchy.
Przekrojone i pysznie nadziane.
Pieczarkami, papryką i cebulą.
Podane z sosem hamburgerowym.
Pyszna odmiana - polecam!
Składniki:

Ciasto:
  1. 350 g mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 250 ml ciepłej wody;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. Olej do smażenia.
Nadzienie:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 1 średnia, czerwona papryka;
  3. 1 średnia cebula;
  4. 1/2 pęczka szczypiorku;
  5. 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Olej do smażenia.
Dodatkowo:
  1. 100 g startej mozzarelli;
  2. Ulubiony sos, np.:

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją ilość).
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i formować placuszki (mi wyszło 7 sztuk).
  3. Racuchy smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni).
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  8. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku.
  9. Usmażone, gorące racuchy przekroić na pół. Każdą część posmarować sosem. Dolną część każdego racucha posypać mozzarellą, układać na niej ciepłe nadzienie i zamykać górną połową.
  10. Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 7 racuchów.
  2. Nadzienie można dowolnie komponować. Można dodać oliwki, kiełbasę, szynkę, żółty ser, pomidory itp.
  3. W razie ręcznego wyrabiania ciasta, ciasto należy ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki.
  4. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni.
  5. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


























3 komentarze: