Szybki, pyszny, domowy.
Na bazie majonezu i jogurtu greckiego.
Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny.
Pysznie przyprawiony curry i musztardą.
Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego;
- 1 łyżka musztardy;
- 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka);
- 1 łyżka pikantnego ketchupu;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 2 łyżeczki białego cukru;
- 3 łyżeczki oliwy;
- 1/4 łyżeczka curry;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki. Dokładnie wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Sos jest gotowy do podania.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników.
- Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych.
- Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs.
- Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Robię bardzo podobny sos, tylko nie używam cukru. Raczej nie przepadam za słodkimi sosami, wolę o wiele bardziej kwaśne smaki.
OdpowiedzUsuńspróbuje dzieki
OdpowiedzUsuń