Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte racuchy.
Przekrojone i pysznie nadziane.
Pieczarkami, papryką i cebulą.
Podane z sosem hamburgerowym.
Pyszna odmiana - polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 250 ml ciepłej wody;
- 1/2 łyżeczki soli;
- Olej do smażenia.
Nadzienie:
- 500 g pieczarek;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia cebula;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Dodatkowo:
- 100 g startej mozzarelli;
- Ulubiony sos, np.:
- Sos hamburgerowy, jak u mnie;
- Sos Tzatziki;
- Sos BBQ;
- Sos czosnkowy;
- Ketchup;
- Majonez.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją ilość).
- Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i formować placuszki (mi wyszło 7 sztuk).
- Racuchy smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni).
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku.
- Usmażone, gorące racuchy przekroić na pół. Każdą część posmarować sosem. Dolną część każdego racucha posypać mozzarellą, układać na niej ciepłe nadzienie i zamykać górną połową.
- Podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 7 racuchów.
- Nadzienie można dowolnie komponować. Można dodać oliwki, kiełbasę, szynkę, żółty ser, pomidory itp.
- W razie ręcznego wyrabiania ciasta, ciasto należy ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki.
- Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Moje smaki, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNigdy bym czegoś takiego nie wymyśliła. Wypróbuję w następny piątek :)
OdpowiedzUsuńNie widac składników na ciasto, prosze poprawić :-)
OdpowiedzUsuń