Podsmażone, wołowe mięso mielone.
W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku.
Zatopnione w sosie pomidorowym.
Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego.
Pyszna, mięsna zapiekanka.
Smacznego!
Składniki:
Warstwa mięsna:
- 500 g mięsa mielonego, wołowego;
- 250 g pieczarek;
- 2 średnie cebule;
- 2 średnie marchewki;
- Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka oregano;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków;
- 125 ml mleka;
- 1 łyżka masła;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać.
- Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione.
- Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym ogniu (przez około 15 - 20 minut), aż zgęstnieje i większość płynu odparuje, a wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
- Przygotować puree. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Oddcedzić. Do ziemniaków dodać mleko, masło i utłuc lub zblendować na kremowe puree. Puree przyprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na wierzchu szczelnie ułożyć puree ziemniaczane i porobić widelcem paseczki.
- Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut.
- Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn.
- Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią.
- Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem.
- Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem.
- Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym.
- Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas, po upływie tego czasu, ustawić grzałkę piekarnika na samą grzałkę górną, podnieść temperaturę do 220 stopni, zapiekankę przełożyć na wyższą półkę i tak zapiekać przez około 5 minut.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ciągle się do nie przymierzam i jakoś nigdy nie mam czasu aby ją zrobić. A Twoja, jeszcze do tego z pieczarkami, musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuń