Kawałki soczystego filetu z piersi kurczaka.
Paseczki marchewki i papryki.
Pióra cebuli i plasterki pieczarek.
Zatopione w sosie na bazie sosu sojowego.
Podane z ryżem, posypane szczypiorkiem.
Polecam!
Składniki:
- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 2 średnie cebule;
- 2 średnie marchewki;
- 1 duża czerwona papryka;
- 250 g pieczarek;
- 2 ząbki czosnku;
- Pęczek szczypiorku;
- 300 g białego ryżu;
- 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego;
- Sok wycisnięty z 1/2 cytryny;
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody;
- Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Marchwki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić mięso i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przyprawy (tj. przyprawę do potraw chińskich, imbir, curry, sól i pieprz) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni.
- Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojone warzywa i wszystkie razem, na dużym ogniu, przez krótką chwilę podsmażać. Warzywa powinny być chrupkie! Na patelnię z podsmażonymi warzywami wrzucić usmażone mięso.
- Przygotować sos. Mąkę ziemniaczną (3 łyżki) dokładnie rozmieszać w 500 ml (2 szklanki) zimnej wody. Dodać sos sojowy (4 łyżki), wymieszać i wlać na patelnię z mięsem i warzywami. Zagotować często mięszając i gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym.
- Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa można smażyć oddzielnie i dopiero na koniec wszystkie umieścić razem z mięsem na patelni.
- Przyprawę do potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu.
- Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne.
- Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego.
- Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ciekawy przepis. Ja też mam taką swoją domową recepturę na chińszczyznę ;) Witam w akcji :)
OdpowiedzUsuńlekko i orientalnie
OdpowiedzUsuń