Złocisty, sypki, o maślanym smaku.
I wyczuwalnym aromacie kurkumy.
Idelany do drugiego dania.
Pyszny zastępca ziemniaków.
Smacznego!
Składniki:
- 100 g ryżu paraboiled (u mnie w woreczku);
- 1 płaska łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżka masła;
- Sól.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić ryż i wymieszać.
- Dodać kurkumę i ponownie wymieszać.
- Przyprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia.
- Podawać jako dodatek do drugiego dania np. do ryby, czy drobiu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja, jako dodatek do obiadu, dla dwóch osób.
- Widoczna na zdjęciach miseczka ryżu została przygotowana z podwójnej ilości składników podanych w przepisie.
- Ilość kurkumy można dowolnie zmniejszyć.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Takie proste, a takie smaczne. Też czasami robię taki ryż.
OdpowiedzUsuńSuper. Właśnie jesteśmy po obiedzie.
OdpowiedzUsuń