Plasterki świeżego, zielonego ogórka.
Chrupkie, ostre rzodkiewki.
Aromatyczny koperek i czosnek.
Zatopione w kwaśnej śmietanie.
Pyszny dodatek do obiadu!
Składniki:
- 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków;
- Pęczek rzodkiewki;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 pęczka koperku;
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw.
- Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet (opcjonalnie) i śmietanę. Wymieszać.
- Mizerię doprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
sałatka dla rodziny
OdpowiedzUsuń