Chrupiące i złociste na zewnątrz.
O miękkim i pysznym wnętrzu.
Smażone na oleju lub smalcu.
Pyszna odmiana tradycji.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);
- 3 jaja;
- 5 łyżek mąki pszennej;
- 2 duże cebule;
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (u mnie Prymat);
- Sól;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Starte ziemniaki przełożyć na czystą ściereczkę i dobrze odcisnąć.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Odciśnięte wiórki ziemniaków przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy (do ziemniaków i sól - szczyptę) i dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (olej powinien sięgać ok. 1 cm wysokości patelni) smażyć z obu stron grube, złociste placki.
- Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 10 placków.
- Przyprawę do ziemniaków można zastąpić łyżką vegety i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Placki można podawać na słodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym).
- Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu.
- Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych.
- Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
cos dobrego z niemiec
OdpowiedzUsuń