środa, 24 lutego 2016

Pomidory w sosie z fety

Pomidory w sosie z fety...
Ósemki soczystych, czerwonych pomidorów.
Oblane sosem czosnkowym na bazie fety.
Posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny dodatek nie tylko na imprezy!
Polecam!

Składniki:
  1. 3 średnie pomidory;
  2. 1/2 pęczka szczypiorku;
Sos na bazie fety:
  1. Opakowanie sera feta (waga netto, po odcedzeniu z zalewy 275 g);
  2. 3 łyżki majonezu;
  3. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, ułozyć na dnie salaterki.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
  4. Ser feta odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem.
  5. Do rozgniecionej fety dodać śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszać - powinien powstać gęsty sos.
  6. Tak przygotowanym sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym.
  2. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

5 komentarzy: