Soczysty, mięsisty filet z dorsza.
W delikatnej, lekko chrupiącej panierce.
Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki.
Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby.
Polecam!
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety);
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 jaja;
- 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy - UHT);
- 2/3 szklanki bułki tartej;
- Sól;
- Olej.
Szklanka = 250 ml
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych ości i delikatnie oprószyć solą.
- Jaja roztrzepać widelcem razem ze śmietanką.
- Filety panierować w mące kukurydzianej, następnie w roztrzepanych jajkach ze śmietanką i na końcu w bułce tartej.
- Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni oleju, z obu stron, na złocisty kolor.
SMACZNEGO!
- Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia.
- Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw.
- Szklanka = 250 ml.
- Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest wręcz idealne
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje dorsz w takiej panierce.
OdpowiedzUsuń