Złociste, okrągłe i kruche.
Maślane, delikatnie cytrynowe.
Kolorowo przyozdobione posypką.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko!
Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- Szczypta soli;
- 150 g miękkiego masła;
- 2/3 szklanki białego cukru;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
- Skórka starta z połowy cytryny;
- 100 g kolorowej posypki cukrowej.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do misy (u mnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty.
- Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać.
- Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.
- Kolorową posypkę wsypać do miseczki.
- Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka.
- Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg, 3 półka) przez 15 minut.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 18 ciastek.
- Masło można zastąpić margaryną, a skórkę cytrynową czy aromat można pominąć.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Mała Cukierenka.
mocno inspirujący wpis!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńZ pewnością skorzystam z przepisu na te ciasteczka.
OdpowiedzUsuń