Składniki:
- 1 średnie, dojrzałe awokado;
- 250 g białego, półtłustego sera;
- Sok wyciśnięty z całej limonki;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć i wyrzucić pestkę, wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miseczki.
- Do miseczki z awokado dodać biały ser, śmietanę i sok z limonki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką pastę.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 0,5 l słoik pasty.
- Przygotowaną pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.
- Pasta jest bardzo aksamitna i delikatna w smaku.
- Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie, inaczej pasta nie wyjdzie.
- Śmietanę można zastąpić majonezem, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a limonkę cytryną. Twaróg półtłusty można zastąpić chudym lub tłustym.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Zaciekawił mnie ten przepis. Chętnie ją wykonam.
OdpowiedzUsuń