Ósemki soczystych, czerwonych pomidorów.
Oblane sosem czosnkowym na bazie fety.
Posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny dodatek nie tylko na imprezy!
Polecam!
Składniki:
- 3 średnie pomidory;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
Sos na bazie fety:
- Opakowanie sera feta (waga netto, po odcedzeniu z zalewy 275 g);
- 3 łyżki majonezu;
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, ułozyć na dnie salaterki.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
- Ser feta odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem.
- Do rozgniecionej fety dodać śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dokładnie wymieszać - powinien powstać gęsty sos.
- Tak przygotowanym sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym.
- Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
świetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńale tu wiele fajnych wiadomości
OdpowiedzUsuńMyślę że ta kompozycja jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń