Składniki:
- 400 g ciecierzycy;
- 1 średnia cebula;
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- Pęczek natki pietruszki;
- 4 łodyżki kolendry;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki kuminu;
- Pieprz;
- Sól;
- Opcjonalnie - 2 - 3 łyżki mąki pszennej - u mnie bez.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsypać do miski. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 24 godziny.
- Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć.
- Ząbki czonku i cebulę obrać.
- Namoczoną cicierzycę odcedzić, opłukać i zmielić wraz ze wszystkimi składnikami (oprócz mąki) w maszynce do mięsa czy w malakserze.
- Zmieloną cicierzycę z przyprawami przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie z masy formować okrągłe, niewielkie kotlety. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt rzadka dodać mąkę.
- Przygotowane falafele smażyć od razu na rozgrzanym na dużej patelni oleju (warstwa oleju powinna sięgać 2 - 3 cm wysokości patelni), po 2 - 3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
- Usmażone falafele układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Falafele podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami: z sałatką, hummusem, harissą, same, w picie lub w tortilli. U mnie z dipem jogurtowym z kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 falafeli.
- Falafele należy smażyć bezpośrednio po uformowaniu w kotlety.
- Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że falafele są chrupiące na zewnątrz i miękkie i delikatne wewnątrz.
- Sekret udanych falafeli tkwi w bardzo dobrym i dokładnym zmieleniu ciecierzycy. Najlepiej namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa, ewentualnie w malakserze. Zwykły blender może nie dać sobie rady:-( Dobrze zmielona ciecierzyca idelanie się klei i nie trzeba dodawać do masy mąki.
- Należy użyć suchej ciecierzycy jedynie namoczonej przez noc. Ugotowana czy z puszki nie nadaje się do przygotowania idelanych falafeli.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
fajny pomysł
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń