sobota, 5 marca 2016

Sos pomidorowy ze śmietaną


Składniki:
  1. 500 ml zimnej wody;
  2. 1/2 łyżki vegety;
  3. 250 g passaty pomidorowej;
  4. 1 liść laurowy;
  5. 2 ziarna ziela angielskiego;
  6. 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  7. 2 łyżki mąki pszennej;
  8. 1/4 małej, czerwonej papryki;
  9. 1/2 łyżeczki cukru;
  10. Szczypta kwasku cytrynowego - opcjonalnie;
  11. Sól;
  12. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę.
  2. Wodę (500 ml) wlać do małego garnka. Dodać pokrojoną paprykę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.
  3. Do wrzącej wody z przyprawami dodać passatę pomidorową. Wymieszać.
  4. Mąkę pszenną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, stale mieszając. Zagotować.
  5. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia.
  6. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym (u mnie bez) do smaku.
  7. Podawać gorący z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu.
  2. Sos jest kwaskowy w smaku. 
  3. Idealnie komponuje się z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >